088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Eerste hulp bij ongevallen cursus

Wat leer je bij een eerste hulp bij ongevallen cursus

 

EHBO betekent Eerst Hulp Bij Ongelukken. Bij een EHBO cursus leer je dan ook om eerste hulp te verlenen bij een ongeval. Dat gaat veel verder dan alleen een verbandje aanleggen. Je leert te herkennen wat het letsel is en hoe je hier mee om moet gaan, je leert ziektes te herkennen, maar je leert ook om de omgeving in te schakelen of juist weg te houden. Alles om te zorgen voor het slachtoffer tot er andere hulp is, zoals een ambulance of de ervaren hulpverlening op festivals.

Wat is eerste hulp?

Eerste hulp is de hulp die verleend wordt als iemand ziek is geworden of er een ongeval is gebeurd. Het is letterlijk de eerste hulp die een slachtoffer krijgt bij een calamiteit. Veel mensen denken hierbij dan meteen aan een verbanddoos en een pleister, maar dat is lang niet alles. Denk bijvoorbeeld ook aan mond-op-mond beademing of borstcompressies. Hoewel je natuurlijk hoopt, dat je niet in de situatie komt dat je deze moet geven, kan je echt levens redden als je weet wat je moet doen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het spoelen van huid of ogen als er een gevaarlijk stof in is gekomen of iemand na een val in de juiste, veilige houding leggen. Ook is het belangrijk om omstanders in te schakelen of juist zorgen dat ze niets doen wat schade aan de patiënt kan geven. De eerste hulp is bedoeld om de patiënt te helpen totdat de patiënt door een arts of ambulanceverpleegkundige overgenomen kan worden. Je hoeft dus geen uitgebreide behandeling te geven, maar zorgt dat het acute gevaar wordt behandeld en dat er geen verdere schade ontstaat.

Wat leer je bij een eerste hulp bij ongevallen cursus?

Bij een cursus eerste hulp bij ongevallen leer je als eerst welke vormen van eerste hulp er zijn. Daarnaast leer je te herkennen wat er aan de hand is en hoe je het beste op kunt treden. Je leert bijvoorbeeld eerste hulp bij een botbreuk, waarbij je de breuk stabiliseert. Je leert herkennen of een slachtoffer onder invloed van alcohol of drugs is of dat bepaald gedrag wordt veroorzaakt door het letsel. EHBO bij drank en drugs vraagt namelijk andere handelingen, niet alleen omdat de patiënt hiervan onvoorspelbaar kan worden maar ook omdat het middel invloed kan hebben op het letsel. Daarnaast leer je hoe je efficiënt en daadkrachtig kan optreden als er iets is gebeurd. Hoe ga je om met omstanders, hoe stel je de patiënt gerust en hoe communiceer je met hulpverlenende instanties? Hoe breng je na het geven van EHBO informatie het beste over aan de ambulanceverpleegkundige of evenementen hulpverlener? Je oefent tijdens je handelingen met een zogenaamd lotus-slachtoffer. Dit is een speciaal opgeleide acteur, die speelt dat hij slachtoffer is en daarom ook als een slachtoffer reageert. Zo krijg je meer zelfvertrouwen in wat je doet en kan je in een echte situatie terugvallen op je ervaring van de oefening. Uiteraard is er tijdens de cursus ook voldoende tijd om je EHBO vragen te stellen.

Wat komt er tijdens een eerste hulp bij ongevallen cursus aan bod?

Een goede eerste hulp bij ongevallen cursus bevat in ieder geval de volgende onderdelen:

  • Voorkomen van (meer) slachtoffers
  • De hulpverleningsketen
  • Behandelen van verwondingen
  • Brandwonden
  • Kneuzingen, botbreuken en ontwrichtingen
  • Wervelletsel
  • Verlies van bewustzijn
  • Problemen met de ademhaling
  • Ernstige bloedingen
  • Problemen met de bloedsomloop
  • Oogletsel
  • Vergiftigingen
  • Reanimatie en bediening van een AED

Ervaring opdoen tijdens een eerste hulp bij ongevallen cursus

Tijdens de cursus leer je natuurlijk allerlei handelen, zoals reanimeren, ogen uitspoelen, een breuk stabiliseren en een wond ontsmetten en verbinden. Maar het belangrijkste is misschien wel, dat je oefent met het omgaan met omstanders en patiënten. Dat gebeurt door middel van rollenspellen. Je zou misschien denken, dat een slachtoffer meewerkt omdat jij wil helpen maar dat is niet altijd het geval. Soms is een slachtoffer in paniek, onder invloed van alcohol of drugs of wil hij of zij om een andere reden niet geholpen worden. Met een rollenspel leer je hoe je met zo’n slachtoffer om kan gaan, zodat je toch zo goed mogelijk kunt helpen. Daarnaast kunnen omstanders zich met jouw hulp bemoeien. Daarom besteedt de cursus aandacht aan het omgaan met omstanders. Hoe zorg je dat je zelf veilig blijft? Hoe beoordeel je een situatie? Hoe ga je om met iemand die het slachtoffer wil verplaatsen, terwijl jij eerste hulp bij een gebroken heup wil verlenen. Kortom hoe zorg je voor het beste resultaat voor het slachtoffer en neem je de leiding in een situatie? Door in een veilige omgeving een onveilige situatie te oefenen weet je in de echte situatie beter hoe je moet reageren en welk effect jouw reactie zal hebben.

Wat kan je na een eerste hulp bij ongevallen cursus?

Als je de eerste hulp bij ongevallen cursus succesvol hebt afgerond, krijg je een EHBO-diploma. Dit diploma is twee jaar geldig. Daarna moet je een herhalingscursus doen om je kennis en vaardigheden te oefenen en op peil te houden. Zo weet je zeker dat je op kan treden als er iets gebeurt. Je diploma laat zien dat jij weet wat je moet doen als iemand hulp nodig heeft. Deze kennis kan je bijvoorbeeld gebruiken in het bedrijf waar je werkt. Overal waar mensen zijn, kunnen ongelukken gebeuren, maar waar wordt gewerkt met gevaarlijk gereedschap of gevaarlijke stoffen kan deze kennis en vaardigheid extra belangrijk zijn. Ook kan iemand je voor een EHBO post inhuren. Deze zie je vaak bij evenementen of op andere plekken waar veel mensen komen, zoals een pretpark of stadion. Hoe meer mensen er samen komen, des te groter is de kans op ongelukken zeker als er op het evenement gesport wordt of drank en drugs wordt gebruikt. Er zijn diverse organisaties, die eerste hulp verlenen bij evenementen, bijvoorbeeld het Witte Kruis. Hier kan je met je EHBO-diploma aan de slag. Evenementen zijn bij een bepaald aantal bezoekers verplicht om EHBO in te huren en te zorgen voor voldoende evenementen hulpverlening.

Wat zijn de kosten van een eerste hulp bij ongevallen cursus?

Er zijn verschillende cursussen voor eerste hulp bij ongevallen. Een intensieve cursus kan in drie volledige lesdagen opleiden tot EHBO’er. Maar je kunt ook kiezen voor een cursus van een aantal weken, waarbij je elke week een avond les krijgt. Vaak krijg je dan elke week wat theorie om voor te bereiden, zodat je dit tijdens de les in de praktijk kunt brengen. Voor een volledige eerste hulp bij ongevallen cursus kost tussen de 500 en 700 euro, afhankelijk van welke vorm je kiest en waar je deze cursus volgt. Aan het einde van de cursus krijg je altijd een certificaat. Als ondernemer kan je de eerste hulp cursus kosten van je inkomen aftrekken voor de belasting. Als je geen ondernemer bent, kan je de eerste hulp kosten laten vergoeden met het STAP-budget.

Cursus evenementen hulpverlening

Tijdens evenementen is gespecialiseerde hulpverlening nodig. Er komen immers veel mensen bij elkaar en daardoor gebeuren er ongelukken maar kunnen mensen ook onwel worden. Hiervoor is een speciale cursus voor evenementen hulpverlening. Een evenementen hulpverlener heeft bijvoorbeeld meer ervaring met het werken in grote groepen mensen en heeft meer kennis van bepaalde klachten die op evenementen vaak voorkomen. Eerste hulp op festivals krijgt bijvoorbeeld te maken met de gevolgen van alcohol- en drugsmisbruik, uitdroging of verdrukking. Soms door een festival of evenement zelfs een ambulance gehuurd die direct uit kan rukken als er spoedeisende hulp nodig is.

Een eerste hulp bij ongevallen cursus voor je medewerkers

Voor de veiligheid van je medewerkers en bezoekers van je bedrijf is het belangrijk dat er iemand aanwezig is die eerste hulp kan verlenen. Een bedrijfshulpverlener of BHV’er is in staat basishulp te verlenen, maar een EHBO’er kan meer hulp geven. Bovendien is het in sommige gevallen wettelijk verplicht om iemand aanwezig te hebben die eerste hulp kan verlenen. Denk bijvoorbeeld aan een horecaonderneming waar in de keuken wordt gewerkt met scherpe messen en elke dag bezoekers komen. Maar ook in een lab met giftige stoffen of een fabrieksruimte met apparatuur is het belangrijk dat iemand de juiste hulp kan verlenen als er iets mis gaat. Om te zorgen dat er altijd iemand aanwezig is met een EHBO-diploma kan je je medewerkers een eerste hulp bij ongevallen cursus aanbieden. Je kan hiervoor een aantal medewerker naar een cursus sturen, maar het is bij voldoende deelname ook mogelijk om de cursus inhouse te geven. De kosten van de eerste hulp cursus kan je uiteraard als aftrekpost opgeven aan de belasting. Als extra stimulans om de cursus te volgen kan je je medewerkers ook een toeslag op het salaris aanbieden als ze als EHBO’er beschikbaar zijn voor jouw onderneming. Zo zorg jij voor een veilige omgeving voor je werknemers en gasten.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend