088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Onderkoeling

Onderkoeling: wat te doen?

Als iemand in het water valt of koud is, waait en regent, ligt onderkoeling op de loer. Onderkoeling kan schade veroorzaken aan de organen en zelfs dodelijk zijn. Het is dus belangrijk dat je snel eerste hulp verleent. Maar wat moet je doen bij onderkoeling?

Wat is onderkoeling?

Onderkoeling betekent dat je lichaamstemperatuur zo ver daalt dat je problemen met je stofwisseling krijgt. Normaalgesproken ligt je lichaamstemperatuur rond de 37 graden Celsius. Bij sommige mensen en in sommige situaties ligt deze temperatuur iets hoger of juist iets lager. Als je temperatuur tussen de 35,5 en 37,5 graden ligt, dan is dit een gezonde temperatuur. Je bloed kan goed doorstromen en je organen hebben geen problemen. Je lichaam houdt je temperatuur zelfs op peil, maar soms lukt dat niet. Bijvoorbeeld als je lang in de kou hebt gelopen met te weinig kleding aan of omdat je in koud water bent gevallen. Als je lichaamstemperatuur hierdoor daalt tot onder de 35 graden, dan wordt dat onderkoeling of hypothermie genoemd. Als je temperatuur tot onder de 32 graden daalt, dan is dat ernstige onderkoeling. Je nieren kunnen hierdoor uitvallen en je stofwisseling vertraagt. Als je lichaamstemperatuur daalt tot onder de 25 graden, wordt het echt levensbedreigend. Je raakt in coma en uiteindelijk kan je hart stoppen.

Wat te doen bij onderkoeling?

Iemand die onderkoeld is, gaat klappertanden en rillen. De huid wordt bleek en de bloeddruk stijgt. Ook kan iemand suf worden en langzamer gaan ademen. De bloedtoevoer naar de handen en voeten wordt door het lichaam verminderd, wat pijn kan doen. Om iemand die onderkoeld is te helpen, bel je allereerst een Witte Kruis ambulance of waarschuw je de medische hulpverlening op evenementen. Dan komt de hulp zo snel mogelijk op gang. Eerst breng je iemand naar binnen op een warme en droge plek. Leg het slachtoffer eventueel in een warm, niet heet bad. Zet iemand niet bij een warme kachel. Dan gaan de bloedvaten te snel open, waardoor het slachtoffer juist afkoelt. Als je iemand niet naar binnen kan brengen, hou je het slachtoffer in ieder geval uit de wind. Trek eventuele natte kleren aan en geef warme, droge kleren. Wikkel daarna het slachtoffer in een speciale reddingsdeken met de gouden kant naar buiten. Als je geen reddingsdeken hebt, is een andere warme deken ook goed. Geef iets warms te drinken, maar doe dat alleen als het slachtoffer niet braakt.

Wat te doen bij ernstige onderkoeling?

Als iemand ernstig onderkoelt, dan stopt het lichaam met rillen. De hartslag is heel traag en nauwelijks voelbaar. Het slachtoffer kan vaak bijna niet meer nadenken en kan zijn aandacht niet vasthouden. Uiteindelijk verslappen de spieren en kan het slachtoffer buiten bewustzijn raken. Bij ernstige onderkoeling doe je in principe hetzelfde als bij matige onderkoeling met een paar aanpassingen. Uiteraard bel je direct 112 om snel hulp te krijgen. Waarschuw ook de hulpverlening op het evenement of festival waar je bent. Bij ernstige onderkoeling mag je het slachtoffer niet in een warm bad leggen, want dan kan hij of zij in shock raken. Zorg wel voor een warme, droge plek en laat het slachtoffer niet op de koude grond liggen. Bedek het slachtoffer met dekens, ook het hoofd. Houd het gezicht vrij, zodat het slachtoffer bij kan ademen. Blijf de hartslag en ademhaling regelmatig controleren. Als het hart of de ademhaling stopt of zo oppervlakkig wordt dat het niet effectief meer is, begin je met reanimeren. Dit houd je vol tot de evenementen hulpverlening arriveert.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend