088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Onverklaarbaar flauwvallen

Onverklaarbaar flauwvallen

Zowat de helft van de mensen valt in het leven wel eens flauw. In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijke bloeddrukverlaging waarvan het lichaam snel herstelt. In sommige gevallen is de oorzaak echter een onderliggende aandoening waar meer aandacht aan moet worden besteed.

Wat is flauwvallen?

Als je flauwvalt, verlies je het bewustzijn gedurende korte tijd. Dit is het gevolg van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer naar je hersenen en een vertraagde hartslag. Na enkele minuten herstelt het lichaam vanzelf en kom je terug bij bewustzijn.

Oorzaken van flauwvallen

Er zijn vele redenen waarom iemand flauwvalt. Jongeren, vooral in de puberteit, vallen eerder flauw door pijn, vermoeidheid en heftige emoties, terwijl bij oudere mensen hartproblemen vaker de oorzaak zijn. Flauwvallen kan ook veroorzaakt worden door te snel op te staan uit de zetel of uit het bed. Ook als je medicijnen tegen hoge bloeddruk, plaspillen of antidepressiva neemt, of de ziekte van Parkinson of diabetes hebt, val je makkelijker flauw. Mannen zijn dan weer vatbaarder voor flauwvallen door het gebruik van alcohol en zwangere vrouwen kunnen makkelijker flauwvallen door hun zwangerschap.

Symptomen van flauwvallen

Flauwvallen gebeurt vaak plotseling maar sommige mensen ervaren ook enkele symptomen voor ze flauw vallen. Een duizelig en licht gevoel in het hoofd, misselijkheid, klamme of warme handen en een vermindering van het gezichtsvermogen of zwarte vlekjes voor de ogen zijn enkele symptomen die aan het flauwvallen voorafgaan.

Flauwvallen voorkomen

Als je de symptomen van flauwvallen voelt opkomen, kun je enkele zaken doen om te voorkomen dat je gaat flauwvallen. Ga zitten zodra je klachten krijgt en buig je hoofd tussen je knieën. Ook helpt het als je gaat liggen.

Flauwvallen vermijden

Je kunt flauwvallen vermijden door voldoende rust en slaap te nemen en niet te lang recht te blijven staan. Ook stress speelt een belangrijke rol, probeer dit zoveel mogelijk te verminderen. Als je weet dat je vaak flauwvalt door alcohol neem dan in de middag alvast een krachtige bouillon om het zouttekort dat ontstaat door alcoholgebruik alvast te counteren.

Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend