088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Uitdroging: onschuldig vochttekort of gevaarlijk verschijnsel?

Uitdroging: onschuldig vochttekort of gevaarlijk verschijnsel?

Water is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Het helpt om je lichaamstemperatuur op peil te houden en om voedings- en afvalstoffen te transporteren in het lichaam en ondersteunt de opname van voedingsstoffen in de darmen. Door te weinig water te drinken of te veel vocht te verliezen, kan je lichaam uitgedroogd raken. Dit gaat gepaard met zowel milde als ernstige uitdrogingsverschijnselen. We vertellen je hier alles wat je moet weten over uitdroging.

Wat is uitdroging?

Uitdroging of dehydratie wijst op een tekort aan vocht of water in het lichaam. Daar kunnen twee redenen voor zijn: ofwel heb je te weinig gedronken, ofwel heb je te veel vocht verloren, door overmatig zweten bijvoorbeeld. In de meeste gevallen is de uitdroging een gevolg van een combinatie van beiden. Vooral ouderen en jonge kinderen hebben meer kans om uit te drogen.

Welke verschijnselen wijzen op uitdroging?

Uitdroging kan zich uiten in zowel milde als ernstige klachten. Uitdrogingsverschijnselen zoals een droge mond en/of dorst, weinig of niet plassen, donkergele urine, kramp, vermoeidheid, slaperig gevoel, hoofdpijn of migraine wijzen op een milde uitdroging. Ernstige uitdroging kan ook gepaard gaan met verschijnselen zoals sufheid, verwardheid, lusteloosheid, diepliggende ogen, klamme of koude benen en armen, flauwvallen, onregelmatige of snelle ademhaling en/of hartslag.

Wat zijn de oorzaken van uitdroging?

Uitdroging is een gevolg van te weinig vochtopname en/of te veel vochtverlies. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van beiden. De grootste oorzaak van uitdroging is te weinig water drinken. Als je echter te veel alcohol drinkt, kan dit ook tot dehydratie leiden. Een teveel aan alcohol zorgt ervoor dat de nieren de urine minder concentreren en er meer urine wordt geproduceerd. Het gevolg is dat je vaker naar het toilet moet en dat je een dorstig gevoel krijgt. Op deze manier ervaar je in bepaalde mate een uitdroging door alcohol.

Naast te weinig vochtopname is te veel vochtverlies ook een grote oorzaak van uitdroging. Dit kan voorkomen als je veel moet overgeven en/of diarree hebt ten gevolge van bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, als je veel zweet door bijvoorbeeld koorts, warmte of inspanning en als je veel moet plassen door het gebruik van medicatie of door een aandoening.

Wat te doen bij milde of ernstige uitdroging?

Bij milde uitdroging volstaat het om water of slappe thee te drinken. Omdat je bij uitdroging ook veel suikers en zouten verliest, is het aangeraden om een zoete drank zoals cola of een zoute bouillon te drinken. Als je uitdroging het gevolg is van diarree moet je proberen dagelijks 2 tot 3 liter vocht op te nemen. Als je ook moet overgeven, kan je best slechts kleine slokjes drinken. Zo voorkom je dat alles er direct weer uit komt.

Ervaar je klachten van ernstige uitdroging of signaleer je ernstige uitdrogingsverschijnselen bij iemand anders? Aarzel niet en raadpleeg je huisarts. Vaak raak je verward en versuft als je de eerste uitdrogingsverschijnselen negeert en in het ergste geval raak je zelfs buiten bewustzijn. Het is belangrijk om het niet zo ver te laten komen.

Hoe voorkom je uitdroging?

Om uitdroging te voorkomen, hoef je geen gekke dingen te doen. Alles begint met voldoende drinken. Het is aangeraden om anderhalve tot twee liter water dagelijks te drinken, ook als je geen dorst hebt. Begin hier direct na het opstaan mee. Tijdens de nacht verlies je immers veel vocht. Door de dag te starten met een glas water vul je dit tekort direct aan. Als het warm is of je sport intensief, moet je meer drinken.
Aan de kleur van je urine kun je merken of je lichaam meer vocht nodig heeft. Je urine moet lichtgeel, helder en bijna geurloos zijn. Merk je dat je urine donkergeel is, dan is het tijd om een extra glas water te drinken.

Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vragen? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend