088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Wervelletsel

Wat moet je doen bij wervelletsel?

Bij een flinke val van hoogte of een aanrijding is er altijd een kans op wervelletsel. Als je een slachtoffer met mogelijk wervelletsel gaat helpen, moet je daar rekening meehouden. Want als je een slachtoffer met letsel in de nek of rug beweegt, kunnen de wervels verschuiven en kan het letsel verergeren. Daarom wordt wervelletsel bij BHV apart behandeld. Bij uw sportevenement is er een grotere kan op wervelletsel. Door EHBO in te huren op uw evenement bent u verzekerd van professionele hulpverleners voor evenementen die weten wat ze moeten doen bij wervelletsel. In de Witte Kruis ambulance is een plank en nekkraag om het slachtoffer te fixeren en veilig te vervoeren. Maar wat moet je doen bij wervelletsel als de hulpverlening op evenementen nog biet beschikbaar is?

Hoe kan je wervelletsel herkennen?

Wervelletsel komt vooral voor als iemand een val heeft gemaakt van hoger dan de eigen lengte. Iemand valt bijvoorbeeld van een trap, ladder of dak. Ook kan wervelletsel voorkomen na een verkeersongeluk zoals een aanrijding. Als iemand een duik in het zwembad maakt en de bodem raakt, kan dit ook letsel aan de rug of nek veroorzaken. Een slachtoffer met wervelletsel heeft pijn aan zijn of haar nek of rug. Ook kan het slachtoffer suf of slaperig overkomen, hij of zij kan geheugenverlies hebben of zelfs bewusteloos zijn. Slachtoffer hebben bewegingsdrang of juist helemaal geen spierkracht meer. Ook kan het slachtoffer last hebben van tintelende armen, benen en vingers. Als het slachtoffer een van deze symptomen heeft, ga je er bij je verdere hulp vanuit dat er wervelletsel is.

Wat doe je bij een slachtoffer met mogelijk wervelletsel?

Als je een vermoeden hebt van wervelletsel, vertel je het slachtoffer en eventuele omstanders allereerst dat het slachtoffer niet mag bewegen en niet verplaatst mag worden. Je verplaatst het slachtoffer alleen als jullie echt in een gevaarlijke situatie zijn, zoals bij brand of ontploffingsgevaar. Dan bel je 112 en zet je je telefoon op speaker. Ga bij het hoofd van het slachtoffer zitten om het slachtoffer steeds te blijven vertellen dat hij of zij stil moet blijven liggen. Eventueel kan je zijn of haar hoofd vasthouden in de positie waarin je hem of haar hebt gevonden. Laat een eventuele helm gewoon zitten. Alleen als het slachtoffer moet braken of bloed in de mond heeft, draai je hem of haar op de zij.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend